In deze rubriek zet de Nederlandse Tafeltennisbond een genomineerde vrijwilliger in de spotlights. Ditmaal aandacht voor twee clubhelden: het koppel Annie en Arie Zuidwijk. Dit zijn twee tachtigers met een groot verenigingshart, die eigenlijk onmisbaar zijn voor TTV Salamanders. Ook een vrijwilliger nomineren? Mail naar media@tafeltenis.nl

Maandag 24 juni 2019 was een bijzondere dag voor Annie en Arie Zuidwijk. Op die datum draaide het koppel na vele jaren voor het allerlaatst samen hun zo geliefde maandagdienst bij TTV Salamanders. Annie werd verrast een mooi bloemstukje met orchideeën, met daarin gestoken een kaart voorzien van namen en prijzende woorden van de pensionado groep. Op maandag speelt dit clubje altijd tafeltennis en het koppel zorgde ervoor dat het de spelers aan niets ontbrak. Arie zette ’s ochtends alle tafels klaar, Annie zorgde dat de keuken tiptop in orde was, ruimde alles op en verzorgde verse koffie. Week in, week uit. Jaar in, jaar uit. Maar door spiervergroeiing in haar handen moet Annie helaas stoppen met haar vrijwilligerstaken. 24 juni was een mooie dag, maar ook een tikkeltje emotioneel: want Salamanders kampt met een probleem dat veel clubs zullen herkennen: want wie moet de taken van deze supervrijwilliger overnemen?
Haar man Arie is helaas ook niet meer in topconditie, maar hij blijft sowieso komen naar Salamanders. Op het NK 2018 in Zwolle werd hij nog in het zonnetje gezet omdat hij toen 50 jaar lid was van de NTTB en hij kan en wil het tafeltennis en het verenigingsleven bij Salamanders niet missen. “Annie zal voortaan wat minder bij de club zijn, maar ik blijf er komen”, zegt hij.
Manusje-van-alles
Sinds zijn 36ste is Arie lid van Salamanders en sindsdien is de 86-jarige betrokken bij Salamanders. “Ik was jeugdtrainer, secretaris, jeugdsecretaris en ik deed nog veel meer.” Op de club was hij bij de nieuwbouw van de speelzaal, met zijn professionele elektrotechnische vaardigheden, al van grote waarde en dat is hij nog steeds. “Ik hielp in het verleden bij het plaatsen van zonnepanelen en ledverlichting, zorg nu dat op elektronisch gebied alles functioneert en dat ons materiaal bij Salamanders in orde is. En vroeger, dan praat ik over heel lang geleden, bracht ik totoformulieren van onze clubleden naar de sigarenwinkel en dat leverde de vereniging een zakcentje op”, zegt hij grinnikend.
Blijven leren
Tafeltennissen doet Arie ook nog altijd, ook al is het tegenwoordig in de vijfde klasse. “Vroeger haalde ik de derde klasse, maar dit niveau is nu prima voor me. Ik probeer aanvallend te spelen, maar soms schakel ik over naar een verdedigende tactiek. Ik kan echt genieten van toptafeltennis en probeer dingen die ik zie in mijn eigen spel toe te passen. Helaas merk ik door mijn leeftijd dat ik aan snelheid heb ingeleverd, maar je bent nooit te oud om te leren toch?”
Want vindt Arie het mooiste aan zijn vrijwilligerswerk? “De saamhorigheid van de leden hier bij Salamanders. Ik heb er plezier in om de club te helpen: dat zit in me. Iedereen is gelijk hier en dat druk ik alle leden ook op het hart: een speler van het eerste moet niet denken dat hij specialer is”, zo wil Arie graag kwijt.
Arie genoot van maandag 24 juni: zijn grote liefde Annie kreeg de lof die ze volgens hem verdiende. Helaas zal ze dus voortaan minder op de club zijn en ook Arie kan daar vanwege zijn leeftijd en verslechterde gezondheid niet altijd meer paraat zijn. Maar hun gezamenlijke clubliefde voor de vereniging uit Wateringen gaat nooit verloren. “Het is voor ons Salamanders tot de laatste snik.”