Hilko Appels merkt dat de animo voor dames om mee te doen aan de Nationale Meerkampen niet groot is. De organisator richt zich in een open brief tot de tafeltennisspeelsters in Nederland. Hij hoopt dat ze meedenken over de organisatie van dit toernooi.

(Foto ter illustratie)

Hallo allemaal,

Sinds 2017 organiseer ik met veel plezier de Nationale Senioren Meerkampen. Dit is een prachtig toernooi waarbij leden met dezelfde licentie vanuit het hele land tegen elkaar strijden in meerdere rondes. Dit gaat van eerst lokale rondes naar uiteindelijk een gezellige landelijke finale waarbij alle niveaus in dezelfde zaal strijden om de hogere licentie. Dit allemaal binnen een seizoen.

Voordat ik begon met de organisatie heb ik zelf ook meerdere jaren meegedaan en ik ken ook veel spelers die ervaring hebben met de meerkampen. Helaas viel me op dat er veel klachten waren en de aantallen bij alle licenties terug liepen. Dit had meerdere (terechte of onterechte) redenen, maar toch deed me dat wel een beetje pijn omdat het zo’n geweldig toernooi is. In de laatste jaren lijkt het vooral bij de heren weer de goede kant op te gaan met als voorbeeld de 67 deelnemers bij de Heren D dit seizoen. Ook bij de Heren B en C zijn er tegenwoordig al kwartfinales nodig. Hier ben ik heel blij mee en ik kan alleen maar hopen dat deze aantallen blijven groeien.

‘De grote vraag is dan ook: waarom doen er maar zo weinig speelsters mee?’

Toch blijft er een groep achter in deze groei en dat zijn de dames. In de drie jaren dat ik het organiseer is er alleen bij de dames B een halve finale gespeeld waarbij er met moeite 14 speelsters te vinden waren. Bij de dames C is er elk jaar alleen een finale en bij de Dames D had ik dit jaar maar 5 aanmeldingen. Bij de licenties daaronder zijn er over het algemeen helemaal geen aanmeldingen of maar enkele. Deze lijn past in het beeld dat er de laatste 10 jaar überhaupt te zien is bij het damestafeltennis in Nederland, maar als er een blik geworpen wordt op de licenties dan is er te zien dat er 68 dames met een B licentie zijn en 133 met een C. Dit betekent dus dat maar 7% van de dames met een C licentie meedoet met de meerkampen. Bij de lagere licenties is dit percentage zelfs nog lager.

De grote vraag is dan ook: waarom doen er maar zo weinig speelsters mee? Twee redenen die vaak terugkwamen in de tijd dat ik zelf nog meedeed waren: ‘er doen te veel (jonge) meiden mee’ en ‘de afstanden zijn te groot’. Het eerste argument is een vicieuze cirkel geweest waardoor de gemiddelde leeftijd elk jaar alleen maar lager werd en er steeds meer dames afhaakten. De enige manier om dit te doorbreken is om met zijn allen gezamenlijk weer mee te doen. De afstand heeft ook te maken met het aantal deelnemers. Hoe meer deelnemers, hoe meer rondes er gespeeld kunnen worden en hoe meer lokaal de wedstrijden in de eerste ronde(s).

‘Hoe krijgen we de dames weer enthousiast voor de meerkampen?’

Om eerlijk te zijn heb ik niet zo 1,2,3 de antwoorden voor dit probleem. Daarom wil ik graag een open vraag stellen aan alle tafeltennisspeelsters in Nederland om met mij en elkaar de discussie aan te gaan hoe we dit prachtige toernooi weer een landelijk allure kunnen geven en waar iedereen weer graag aan mee doet. Het zou toch prachtig zijn als we weer elk jaar minimaal een halve finale kunnen spelen bij alle licenties.
Hoe krijgen we de dames weer enthousiast voor de meerkampen? Alle ideeën zijn welkom en kunnen jullie sturen naar meerkampen.nttb@gmail.com.

Met sportieve groet,
Hilko Appels
(Organisator Nationale Senioren Meerkampen)