TeamNL heeft zich woensdagmiddag overtuigend geplaatst voor de finale van het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) voor de Olympische Spelen in Tokio. De dames versloegen in de eerste ronde Servië met 0-3 en strijden donderdag om 11.00 uur in een rechtstreeks duel met Singapore om één Olympisch ticket.

Nederland op het OKT in Portugal als nummer elf van de ranking de nummer 21, een pittige tegenstander, zo bleek al snel. Li Jiao en Britt Eerland hadden in het eerste duel moeite om Izabela Lupulesku en Sabina Surjan te verslaan. Na een 0-1 voorsprong voor TeamNL knokten de Servische dames zich terug in de wedstrijd, maar de ervaring van Jiao en de snelle, felle reflexen van Eerland bleken een goede combinatie: de enige dubbelwedstrijd van deze best of five wedstrijd werd met 1-3 gewonnen.

Enkels
Li Jie beleefde een valse start tegen Andrea Todorovic, maar nadat ze de tweede game met 6-11 won, bleek de derde game doorslaggevend. Die won de topverdediger nipt met 11-13, waarna de vierde game makkelijker was: 5-11 en een comfortabele 0-2 voorsprong voor Oranje. Ook Britt Eerland moest alles geven om het derde en beslissende punt voor Oranje binnen te slepen. In de eerste game was er niets aan de hand voor de hoogstgeplaatste speelster van Oranje, maar in de overige games moest Eerland diep gaan. Ook Eerland verloor één game, maar in de vierde game maakte ze het karwei af: hierdoor hoefden Li Jiao en Li Jie niet meer in actie te komen in het enkelspel.

Singapore
Oranje treft nu donderdag om 11.00 uur Singapore en alleen de winnaars van die duels plaatsen zich rechtstreeks voor het teamtoernooi van de Olympische Spelen (zie het schema). Singapore is torenhoog favoriet in deze confrontatie en is zelfs als derde geplaatst op het OKT, dus het wordt een behoorlijke uitdaging om te winnen.
Landen die zich plaatsen, hebben dubbel feest. Zij grijpen dan namelijk ook direct twee tickets voor het singletoernooi van de Olympische Spelen. Mocht Oranje verliezen van Singapore, dan krijgen de dames een herkansing. Zij spelen dan op 25 en 26 januari voor het laatste overgebleven teamticket voor Tokio. Spelers hebben daarna individueel nog kansen om zich te plaatsen voor Tokio via de individuele kwalificatietoernooien, namelijk in april in Rusland en in mei in Qatar. Maar dan moeten zij ook aan de NOC*NSF eis voldoen: top 16 op de geschoonde (2 spelers per land) ranglijst per 1 juni 2020.