De meest gestelde vraag momenteel aan accommodatiezaken NTTB zijn die over ventilatie in de sporthal. Niet verwonderlijk na alle informatie die ons via de media bereikt. We hebben contact met Peter van Mil.

Peter: “Vooropgesteld: De meeste sporthallen, zeker die de laatste 15/20 jaar gebouwd zijn, voldoen aan de eisen van het bouwbesluit. Als de verhuurder/eigenaar het pand en de ventilatie goed heeft onderhouden is daar geen punt van zorg.”

In tafeltennisland zijn veel accommodaties in eigen beheer en zelfwerkzaamheid tot stand gekomen. “Hier is altijd wel aan ventilatie gedacht, maar het kan zijn dat het door zuinigheid, onzorgvuldigheid, of gebrek aan budget, onvoldoende aandacht heeft gekregen.”

Door de accommodatiecommissie zijn al verschillende accommodaties van clubs bekeken en berekend en vervolgens van advies voorzien, wat soms ook noodzakelijk bleek. De belangrijkste regels voor een sporthal zijn de voorschriften van het bouwbesluit. Die zijn vaak ingewikkeld. Daarnaast zijn de voorschriften van de Normcommissie Overdekte Multidisciplinaire Sportaccommodaties (NOMS) van NOC*NSF leidend voor de sportwereld en ook voor tafeltennisland.

Ventilatie speelzaal
Als we specifiek kijken naar de speelzaal:

  • Per leerling/speler dient minimaal 40 kubieke meter verse lucht per uur te kunnen worden
  • De ruimte-inhoud van de gymzaal dient minimaal in één uur te kunnen worden geventileerd.
  • De toevoer van verse lucht dient rechtstreeks van buiten te komen.
  • Natuurlijke ventilatie dient ten minste 2,00 meter boven vloerniveau gerealiseerd te worden.
  • Tussen 10% en 25% van de vereiste ventilatie dient door de docent/trainer te regelen te zijn.
  • Luchtsnelheden ten gevolge van ventilatie dienen tot een hoogte van minimaal 3 meter boven de   sportvloer niet hoger te zijn dan 0,5 m/s

Toevoeging NTTB:

  • luchtsnelheid boven de speeltafel dient niet hoger te zijn dan 0.2 m/sec.

Neem contact op met de accommodatiecommissie in geval van vragen. Indien aanpassingen nodig zijn, kan gebruik worden gemaakt van subsidie of het landelijk steunfonds.

Foto: installatienet.nl