De loting voor het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) voor teams heeft maandagavond plaatsgevonden. De dames van TeamNL treffen woensdag Servië in de eerste ronde. Bij winst volgt een finale tegen Singapore of Luxemburg.

Nederland is elfde geplaatst op dit OKT en treft met Servië de 21 van de plaatsingslijst. Namens Nederland zijn speler/coach Li Jiao, Li Jie, Britt Eerland en Kim Vermaas naar Portugal afgereisd, Servië heeft de speelsters Izabela Lupulesku, Sabina Surjan en Andrea Todorovic ingeschreven voor het toernooi. Het kwalificatietoernooi verloopt via een knock-out systeem volgens het best of five principe (Olympisch systeem). Oranje speelt woensdag 22 januari om 12.00 uur tegen Servië.

Singapore
Alleen de winnaars van die duels gaan door naar de tweede ronde op 23 of 24 januari, waarin de acht winnaars zich rechtstreeks plaatsen voor het teamtoernooi van de Olympische Spelen. Oranje neemt het dan op tegen Luxemburg of Singapore. Het Aziatische land is torenhoog favoriet in deze confrontatie en is zelfs als derde geplaatst op het OKT, Luxemburg is de nummer 20 van deze Olympische ranking. Teammanager Marcel Kraa spreekt van een zware loting: “Servië moet te doen zijn, Singapore is lastiger. Het blijven bijzondere toernooien waar alles mogelijk is.”

Eventuele herkansing
Landen die zich plaatsen, hebben dubbel feest. Zij grijpen dan namelijk ook direct twee tickets voor het singletoernooi van de Olympische Spelen. De acht verliezers van die ronde krijgen een herkansing: zij spelen op 25 en 26 januari voor het laatste overgebleven teamticket voor Tokio. In tegenstelling tot het teamtoernooi hebben spelers en speelsters individueel gezien nog meerdere kansen om zich te plaatsen voor Tokio, namelijk in april in Rusland en in mei in Qatar.

Lees ons eerder verschenen artikel over het Olympisch Kwalificatietoernooi en bekijk de volledige loting op de site van de ITTF.